‘Het is mijn eigen schuld’

Ze kijkt mij somber aan. ‘Ik heb niet altijd gezond geleefd, had regelmatig stress. Ik heb het aan mezelf te wijten.’

Ik heb met haar te doen, want wat haalt zij zichzelf in haar hoofd. Naast borstkanker ook nog dat loodzware schuldgevoel.

Wij weten inmiddels allemaal dat leefstijl belangrijk is. Dat gezond leven de kans vergroot op gezond oud worden.
Dat factoren zoals roken, drinken, veel stress etc. de kans op het krijgen van gezondheidsproblemen vergroot.
En dat geldt niet alleen voor (borst)kanker.

Daar wordt tegenwoordig -terecht- veel aandacht aan besteed.

Maar al deze aandacht heeft een keerzijde. Wat ik steeds vaker zie is ‘blaming and shaming’.
Als je ziek wordt, heb je dat aan jezelf te wijten. Had je maar gezonder moeten leven, ánders moeten eten, méér moeten bewegen.

Als nieuwbakken eerstejaars rechtenstudent had ik een belangrijk vak ‘Practicum Methoden en Technieken’. Je moest het halen, anders mocht je niet door.
Het was een vak waarbij je leerde ingewikkelde teksten te ontleden, redeneer- en logicafouten en drogredeneringen te signaleren.

En hier hebben we te maken met zo’n redeneerfout: ‘Ongezond leven vergroot de kans op kanker, dus als je kanker krijgt, heb je ongezond geleefd.’ En dat klopt niet.

Ik ben geen arts, maar weet wel dat het ontstaan van kanker een samenloop is van ontelbare factoren, waarvan wij een deel waarschijnlijk nog niet eens kennen.
Je krijgt niet zomaar borstkanker doordat je een periode stress had, of je zo af en toe te buiten gaat aan een Magnum.

Je kunt je gezondheid tot op zekere hoogte beïnvloeden, maar het is geen garantie. Een gezond lichaam is een geschenk.
Iets waar je niet vanzelfsprekend recht op hebt, maar waar je vooral gruwelijk blij mee mag zijn.

Dat is wat ik haar uitleg en het is fijn om te zien dat er een last van haar schouders valt.

Hoe kijk jij hier tegenaan? Laat je het hieronder weten?

Reacties
  • Wilma
    Beantwoorden

    ‘blaming and shaming’ – zo waar en zo ontzettend jammer dat het steeds vaker gebeuren!

    Deze blog spreekt mij zo aan – dank ervoor.

    Altijd maar ‘mevrouw u moet afvallen’ en ‘mevrouw u moet NOG MEER afvallen’… zo alsof dit de ‘holy grail’ is. A.g.v. hart medicatie komt er nog meer kilo’s aan, die opnieuw moeilijker worden eraf te krijgen. Ongeveer 2 maanden geleden krijg ik ook nog de diagnose hartfalen. Nog meer medicatie die gelukkig al verbetering geven. O.a. plastabletten – jeetje! Ik plas in een heel korte tijd ongeveer 16 kg eruit. (16 kg afgevallen). En dan snap je waarom afvallen deels zo moeilijk gaat… En dan zit je voor een cardiologie verpleegkundige (een jong en vitale meisje met haar strakke Barbie lijfje) – “mevrouw jij moet afvallen”. Dan is de verzoeking soms heel groot te zeggen: “Oh echt!? Vind je? Heb ik nooit aan gedacht!”. Met dat eigen schuld, dikke bult uitdrukking in haar gezicht. Terwijl zij heel goed weten dat door de nog extra medicatie het nog moeilijker worden 🙁

    Ik denk het is voor veel mensen (op alle vlakke in het leven) heel moeilijk om door dat extra kilo’s heen te kijken en de patiënt erachter te zien.

    Groetjes, Wilma

    • Martha Rijkmans
      Beantwoorden

      Hoi Wilma, dank je wel voor je bericht. Wat naar dat je zo veel problemen hebt met je gezondheid en als gevolg daarvan ook met je gewicht. En ik kan mij goed voorstellen dat het dan pijnlijk en frustrerend is dat anderen daar een oordeel over hebben. Ik wens je sterkte en het allerbeste. Liefs, Martha

  • Maria
    Beantwoorden

    Hallo Martha
    Dat gevoel krijg ik ook vaak als de media en andere soms hoort het is je eigen schuld maar hoezo is dat zelf de vraag stelling bij een enquête van de Borstkanker vereniging stond deze vraagstelling of eigenlijk conclusie .Daar kan ik mij vreselijk aan ergere .De oordelen van je kan er wat aan doen en je moet gezond leven .Wie zegt dat ik dat niet doet en waarom moet je altijd verantwoorden voor iets waar je niets aan kan doen .Het is best kortzichtig allemaal. Ik weet dat gezond leven veel goeds bijdraag maar zeker niet alles uitsluit en dan zeg ik en daar ben ik en vele met mij het voorbeeld van. Fijn dat jij er ook iets van schrijft ,maar dan in de goede zin

    • Martha Rijkmans
      Beantwoorden

      Dag Maria, dank je wel voor je bericht. Ja, er wordt soms te kort door de bocht gereageerd en dat is heel vervelend als het je betreft. Ik hoop hiermee de andere kant ook belicht te hebben. Fijne dag en hartelijke groet, Martha

Plaats een reactie

Laatste berichten
Een vrouw met grijze krullen staat voor een monumentale deur en kijkt weg in de verte met. Zij draagt een witte blouse en een smalle parelketting.